راهنمای خرید مانیتور

شاید در نگاه نخست تصور کنیم خرید مانیتور امری ساده است و نیاز به انجام تحقیق ندارد، اما این گفته کاملا اشتباه است و باید با بررسی به خرید یک مانیتور چه از نوع گیمینگ و چه در بحث غیرگیمینگ پرداخت. شرکت‌های تولیدکننده مانیتور یا به اصطلاح نمایشگر در انواع مختلفی به تولید مانیتور می‌پردازند. در واقع هر مانیتور مخاطب خاص خود را دارد و از جمله آنها باید به نوع گیمینگ و غیرگیمینگ اشاره کرد. شاید برای شما وضوح صفحه نمایش بسیار اهمیت داشته باشد یا سایز نمایشگر. بنابراین هر فردی مطابق با نیاز خود به خرید مانیتور می‌پردازد و از این رو بایستی بررسی دقیقی پیش از خرید صورت گیرد. در این مطلب قصد داریم راهنما خرید مانیتور برای شما داشته باشیم تا بتوانید بی دغدغه یک نمایشگر کارآمد و مناسب را خریداری کنید.


سایز نمایشگر

سایز نمایشگر مانتور گیمنگ چقد باشه | آون کامپیوتر

بدیهی است که اگر مانیتور بزرگ‌تری داشته باشیم، تجربه کاربری لذت بخش‌تر است زیرا فضای کافی برای قرار دادن هر نوع برنامه را خواهیم داشت. اما باید بدانید که بزرگ بودن یک مانیتور به منزله بهتر بودن نیست و معایبی هم دارد. از جمله اینکه مانیتور بزرگ قیمت بیشتری داشته و فضای بزرگی هم باید برای آن اختصاص داد. شرکت‌ها عمدتا مانیتورهای خود را با سایزی بین 23 تا 32 اینچ راهی بازار می‌کنند اما افراد این قابلیت را دارند که مدل‌هایی کوچک یا بزرگ‌تر هم خریداری کنند. 

بیشتر کاربران به دنبال مانیتور 27 اینچی هستند زیرا در عین سایز مناسب دارای قیمت ایده آلی هم است. همچنین اگر از کسب و کاری برخوردار هستید که نیاز است روی نمایشگر فضای بزرگی داشته باشید، گزینه 32 اینچی هم می‌تواند نظر شما را جلب کند. گذشته از آن مانیتورهای اولتراواید با نسبت تصویر 21:9 هم وجود دارند. در سوی دیگر مانیتور استاندارد دارای نسبت تصویر 16:9 است. مانیتورهای استاندارد در بحث افقی و عمودی یکسان هستند اما مانیتور اولتراواید با نسبت تصویر 21:9 دارای طول بیشتری است. به طور کلی در خرید نمایشگر باید به سایز توجه شود.


وضوح یا رزولوشن

وضوح یا رزولوشن مانیتور مناسب | آون کامپیوتر

در حال حاضر سه رزولوشن 4کی، 1080 پیکسل و 1440 پیکسل رایج‌ترین نوع وضوح نمایشگر بین مانیتورها هستند. اکنون هم بیشتر برنامه‌ها و سیستم عامل‌ها نیز به پشتیبانی این سه کیفیت تصویر می‌پردازند. برای انتخاب گزینه مناسب باید باتوجه به بودجه خود انجام دهید.  مانیتورهای 4کی عمدتا از HDR پشتیبانی کرده و روی مانیتورهای بزرگ چنین کیفیتی قرار می‌دهند.

 نمایشگرهای اقتصادی نیز عمدتا با وضوح 1080 پیکسل دردسترس هستند. در این بین مدل‌های 1440 پیکسل گزینه میانی بوده و نه قیمت بالایی چون 4کی دارند و نه کیفیت نامطلوب مانند 1080 پیکسل. به هر حال بیشتر کاربران گزینه 1080 پیکسل را ایده آل می‌دانند و آن را انتخاب می‌کنند. عده‌ای دیگر بخصوص گیمرها موافق وضوح 1440 پیکسل یا 4کی هستند و به وضوح کمتر راضی نمی‌شوند. در هر صورت باید مطابق با نیاز خود یک گزینه را انتخاب کنید و لذت ببرید. بنابراین فاکتورهای مختلفی در خرید مانیتور از نظر وضوح تصویر دخیل هستند.


پنل

پنل مناسب برای مانیتور گیمینگ | آون کامپیوتر

 در هنگام خرید یک مانیتور به نوع پنل آن بی توجه نباشید و دقت بیشتری به خرج دهید. زیرا بخش مهم هر مانیتور است و برای هر نوع مانیتور نیز متفاوت می‌باشد. به طور کلی سه مدل پنل در مانیتورها به کار گرفته می‌شود که باید به پنل TN، VA و IPS اشاره داشت. پنل‌های TN کمی قدیمی هستند و به دلیل هزینه پایین همچنان در نمایشگرها مورد استفاده قرار می‌گیرند. در همین بین نباید انتظار کیفیت عملکرد بالایی داشت.

شرکت‌های تولیدکننده مانیتور بیشتر در مدل‌های جدید و مدرن از پنل IPS بهره می‌گیرند زیرا محبوبیت بالایی دارند. این نوع پنل زاویه دید گسترده داشته و از این رو تجربه کاربری بهتری رقم می‌زنند.  پنل‌های VA در میان TN و IPS قرار می‌گیرند. دقت رنگ و زاویه دید پنل VA بهتر از TN بوده اما به پای کیفیت پنل IPS نمی‌رسد. مانیتورهای VA نسبت به IPS ارزان و در مقایسه با TN گران‌تر هستند. 


نرخ نوسازی

نرخ نوسازی برای مانیتور گیمینگ چقدر باشه؟ | آون کامپیوتر

موضوع نرخ نوسازی بیشتر برای گیمرها اهمیت دارد، بنابراین شرکت‌های تولیدکننده مانیتور همیشه سعی دارند در بحث رقابت با یکدیگر به عرضه مدلی بپردازند که نرخ نوسازی بالاتری دارد. درباره تعریف این قابلیت باید بیان داشت که سرعت تعویض فریم‌ها یا رفرش ریت به تعداد دفعاتی گفته شده که تصویر بر روی نمایشگر در هر ثانیه بروزرسانی شده که برای این موضوع از واحد هرتز استفاده می‌شود. هرچقدر نرخ نوسازی بیشتر باشد، محتوای موردنظر فارغ از اینکه ویدئو یا بازی است، نرم‌تر و روان‌تر به چشم می‌آید. به عنوان مثال اگر مانیتور 60 هرتز دارید، این یعنی در هر ثانیه 60 فریم بر ثانیه پخش داشته و 144 هرتز باشد نیز به همین صورت است.

نرخ نوسازی 60 هرتز در عمده نمایشگرها رایج بوده و در واقع برای بیشتر کاربران گزینه مناسب و کافی است. برای تماشا فیلم و سریال نیز به همان فریم 30 هم می‌توان بسنده کرد. محتوا آنلاین هم با فریم 60 ثانیه هم می‌تواند مطلوب باشد. به طور کلی اگر گیمر یا تولیدکننده محتوا تصویری نیستید، نرخ نوسازی بالا اهمیت چندانی ندارد و بهتر است توجهی نداشته باشید.

پورت ها

پورت های مورد نیاز برای مانیتور گیمینگ | آون کامپیوتر

در مسئله پورت، یک نمایشگر یا همان مانیتور هر چه تعداد کانکتور آن بیشتر باشد، به معنای حرفه‌ای‌تر بودن است. بنابراین اگر مانیتوری رو به رو شدید که مشخصات قابل توجهی دارد و پورت کافی هم برای آن در نظر گرفته شد، در خرید آن شک نداشته باشید. اگر به دنبال خرید یک مانیتور حرفه‌ای هستید، توجه کنید که دارای پورت DisplayPort باشد. در صورت عدم وجود چنین پورتی می‌توانید HDMI 2.0 را هم به کار گیرید. گذشته از آن  باید به پورت‌های USB در مانیتور هم اشاره داشته باشیم که به کاربران اجازه می‌دهد مانیتور خود را به هاب USB تبدیل کند. شایان ذکر بوده برخی مانیتورها همراه با پورت USB-PD به فروش می‌رسند که این پورت در کنار انتقال داده، برق را هم می‌تواند انتقال دهد. افرادی که در کنار لپ تاپ مانیتور به کار می‌گیرند، چنین ویژگی اجازه می‌دهد تا لپ تاپ را هم از طریق چنین قابلیتی بوسیله مانیتور شارژ کنند.

پایه

پایه مانیتور گیمینگ | آون کامپیوتر

برخی افراد چندان تمایلی به نصب مانیتور روی دیوار ندارند، در این بین باید به سراغ استند یا پایه رفت. پایه‌ای که بتوان به کمک آن مانیتور را روی هر سطحی قرار داد و اگر استند موردنظر قابل تنظیم هم باشد، بسیار بهتر هم است. به کمک پایه یا همان استند قابل تنظیم، تجربه کاربری با نمایشگر لذت بخش‌تر هم خواهد بود.

پنل لمسی

پنل لمسی مانیتور گیمینگ | آون کامپیوتر

نمایشگرهای محدودی دارای پنل لمسی هستند و البته وجود چنین ویژگی اجازه می‌دهد تا رابط کاربری سیستم رایانه‌ای خود را بهتر تجربه کنید. به نوعی با نمایشگر لمسی شما در هر صورت این قابلیت را دارید تا بدون دست زدن به ماوس، پنچره‌ها را بسته یا باز کنید. بنابراین وجود چنین ویژگی مزیت است و چندان نیاز نخواهد شد.

گیمینگ

مانیتور مناسب گیمینگ | آون کامپیوتر

در زمینه مانیتورهای گیمینگ باید به چندین مورد توجه ویژه داشت. نخست نرخ نوسازی بالا، سپس پشتیبانی از فناوری NVIDIA G-Sync و AMD FreeSync ، مدت زمان پاسخگویی و برخی دیگر. اگر مانیتور گیمینگی که خریداری می‌کنید از این موارد به دور باشد و مشخصه‌های مناسبی هم روی آن تعبیه نشود، بی شک نخواهد توانست برای تجربه گیمینگ گزینه ایده آلی باشد. روی هم رفته پاسخ‌دهی سریع به همراه بهره‌گیری از این ویژگی‌ها منجر به هیجان انگیز شدن نمایشگر مناسب بازی خواهد شد.

ناگفته نماند یک مانیتور گیمینگ بهتر است از وضوح بالا 2k بهره ببرد تا کیفیت تصویر بهتری را ارائه دهد.